MARI TERKOMAA

CoMoScAn taiteilija esittely:

Mari asuu ja työskentelee tällä hetkellä Espoossa kokopäiväisenä kuvataiteilijana. Hän aloitti taideopinnot vasta yli nelikymppisenä, vuonna 2007 ja valmistui 2010.
-Vaikka taiteilijaksi ryhtyminen oli pitkäaikainen haave ja tietoinen valinta, minua aluksi hieman pelotti, kun lopetin päivätyöt. Nyt pelottaa lähinnä ajatus, jos en voisikaan maalata päivittäin.

Miten kiinnostuit kuvataiteesta?
-Jo lapsena kuljin koko ajan kynä kädessä, piirsin seinät ja jopa pöydän alapuolet täyteen.
Nuorena häntä kannustettiin kyllä maalaamiseen ja piirtämiseen, mutta ainoastaan harrastuksena ei ammattina. Kesti aikansa ennen kuin hän sai rohkeutta toteuttaa unelmansa ja aloitti taideopinnot. – Maalaaminen yksinkertaisesti kiehtoi enemmän ja enemmän, ja vei sitten kokonaan mukanaan, Mari toteaa.

Millainen on sinun maalausprosessi? - Ajatus teoksesta syntyy ensin vahvaksi visioksi päähäni ja sitten yritän toteuttaa sen kankaalle.- En kuitenkaan pyri kopioimaan todellisuutta vaan kuvaan tunnetiloja.
Marin työhuoneessa on erityisen paljon roiskeita seinillä ja katossa. Hänen maalaustekniikka
onkin ehkä hieman tavallisesta poikkeava. – Maalaan paljon niin että työ on pöydällä.
Tekniikassani yhdistyvät pointillismi ja action-painting. Se on sellaista sekä hallittua että vaistonvaraista roiskintaa, maalin tiputtamista ja valuttamista. Marin teokset syntyvätkin monista eri värikerroksista, pilkuista sekä hiilellä tehdyistä viivoista. - Maalaan myös intohimoisesti sekatekniikalla. Saatan yhdistää kankaalle paperia, öljyväriä, tussia ja öljypastelleja, kaikkea mahdollista. Lähden siis toteuttamaan visiota, mutta työn edetessä se usein kuitenkin muuttuu ja lopputulos voikin olla yllättävä ja jopa alkuperäistä ideaa parempi, taiteilija kertoo.

Mitä haluat kertoa katsojillesi?
-Tavoitteenani on aina antaa myös katsojalle tilaa nähdä mitä hän haluaa ja mahdollisuus kehittää oma tarinansa. Marin teoksissa värit ja tunnelma ovat usein pääosassa.

Miten kehität itseäsi taiteilijana? -Valmistumisen jälkeen olen käynyt muutamia maalauskursseja. Näyttelyissä käynti ja eri taiteilijoiden töihin tutustuminen on myös erittäin antoisaa ja avartavaa. Siten saa uusia ideoita ja näkee erilaisia tekniikoita. Melkeinpä parhaana kehittämistapana Mari kertoo pitävänsä kuitenkin suoraa kokeilua. - Siten olen löytänyt paljon mielenkiintoisia tekniikoita sekä uusia tapoja työskennellä.

Miten löydät inspiraation työskentelyysi?
-Luonto ja sen voima inspiroivat minua. Vuodenaikojen ja sään muutokset antavat aiheita maalauksiini. Valon, varjojen ja värien vaihtelu samassa paikassa päivän eri aikoina on kiehtovaa.
Nämä ovatkin usein myös hallitsevia elementtejä Marin maalauksissa.
Nyt on kuitenkin tulossa jotain ihan uutta ja erilaista. Marilla on syksyllä 2017 yksityisnäyttely Espoossa, Tapiolan Kulttuurikeskuksessa. - Näihin uusimpiin teoksiini olen saanut inspiraatiota eri aikakauslehtien kuvista. Teen niistä kollaaseja ja hyödynnän sitten tulevia ideoita maalauksissa.

Mikä on haastavinta taiteilijan elämässä?
-Ehkä se, että on muutakin elämää. Esimerkiksi että, taiteilijan täytyy keskittyä usein ns. arkisiin asioihin, kuten järjestellä näyttelyitä, tai hakea apurahoja. Omalla kohdalla haasteet liittyy ehkä kuitenkin eniten itse maalaamiseen ja sen onnistumiseen, Mari paljastaa.

Ketkä ovat esikuviasi?
Vastaus tulee taiteijalta nopeasti.- Reidar Särestöniemen tekniikka ja rohkeus innostavat. Rafael Wardin värimaailma valloittaa, myös Marc Chagall ja hänen mystiset työnsä viehättävät.
Lisää Marista ja hänen töistään: www.mariterkomaa.com